Het vakantiegeld komt eraan! Waar moet je op letten als ondernemer?

vakantiegeld-voor-ondernemers

De meimaand is traditiegetrouw de maand van het vakantiegeld. Door dit vakantiegeld hebben particulieren tijdelijk meer bestedingsruimte. Aan de andere kant worden bedrijven geconfronteerd met hogere uitgaven aan werknemers. Het is dan ook belangrijk dat bedrijven hier verstandig mee omgaan. Draag daarom tijdig uw openstaande vorderingen over aan uw incassopartner.

Besteding van consumenten

Door het vakantiegeld krijgen consumenten in Nederland de beschikking over zo’n 30 miljard euro. Dit wordt door consumenten niet alleen maar aan vakanties besteed. Sterker nog, veel Nederlanders hebben allerlei andere doelen voor de extra bestedingsruimte. Sinds 2019 waren er mede dankzij de corona pandemie flinke veranderingen in de manier waarop het vakantiegeld besteed werd. De jaren erna leek het bestedingspatroon weer iets meer op dat van vijf jaar eerder, maar het is niet langer vanzelfsprekend dat we massaal op vakantie gaan. 

Gaten vullen na koopkrachtverlies

In de coronaperiode werd slechts 26% van het vakantiegeld daadwerkelijk besteed aan vakanties. Dit was logisch te verklaren door de diverse (reis)restricties en reisbereidheid van die tijd. Naar verwachting zou de besteding van het vakantiegeld dit jaar weer meer in lijn komen met de besteding van vóór die tijd. Toch lijkt door de enorme inflatie van het afgelopen jaren dat veel mensen het vakantiegeld nodig hebben om 'gaten' in de financiën te dichten. 

Doorgaans geeft ongeveer 22% van de mensen aan het vakantiegeld nodig te hebben om financieel alle eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Zij hebben het gewoonweg nodig om aan alle verplichtingen te kunnen voldoen. Het aflossen van schulden staat bij consumenten traditioneel op plaats 3 als het gaat om de besteding van het vakantiegeld. Zo’n 7% van het totale vakantiegeld wordt hiervoor gebruikt. U zou als bedrijf van deze trend kunnen profiteren.

Tip! Vis niet achter het net!

Het vakantiegeld is voor veel mensen een welkom extra buffer om financiële te creëren. Om de duurder geworden vakantie te financieren, maar ook om openstaande facturen en schulden af te betalen. Het is belangrijk om als ondernemer de komende maand goed zicht te hebben op niet-betaalde facturen. Door de juiste aanpak kunt u ervoor zorgen dat de extra liquide middelen gebruikt worden om uw factuur te betalen. Als u zelf geen adequaat debiteurenbeheer kunt realiseren is het ook mogelijk om een externe incassopartner in te zetten. Zorg er in dat geval wel voor dat de facturen tijdig worden overgedragen. Anders hebben uw debiteuren het vakantiegeld al een bestemming gegeven.

Besteding van bedrijven

Veel bedrijven worden in de maand mei geconfronteerd met een flinke verhoging van de uitgaande liquide middelen. Zij moeten het vakantiegeld immers aan de werknemers uitbetalen. Sommige bedrijven komen door deze geldstroom in de problemen, omdat zij dan geen liquide middelen meer hebben om zelf bepaalde rekeningen of schulden te betalen. Een aantal van deze bedrijven hebben ook nog te maken met problemen in de eigen financiële huishouding. Bijvoorbeeld door de naperikelen van corona of sterk gestegen kosten. Dit zou ook kunnen gelden voor uw eigen bedrijf óf uw zakelijke debiteuren.

Tip! Kom in actie!

In de praktijk zien we dat sommige bedrijven niet ‘sparen’ voor het vakantiegeld. De uitgaande geldstroom eind mei is voor hen extra pijnlijk. Zorg daarom voor voldoende liquide middelen. Een van de maatregelen die u kunt nemen is het tijdig overdragen van openstaande vorderingen. Bent u benieuwd wat andere bedrijven doen? Wij zien bij uw concullega’s een duidelijke stijging in de maand april (en mei) als het gaat om overgedragen vorderingen.

incassobureau-vakantiegeld

Bron: incasso.nl